A már klasszikusnak számító szakácskönyvírók – F. Nagy Angéla, Frank Júlia, Lajos Mari és Horváth Ilona – receptjein nemzedékek nőttek fel, de nyilvánvaló, hogy ők is a szülők, nagyszülők étkezési kultúrájára alapozták tudományukat.Szakácskönyvünk éppen azt kívánja bemutatni, hogy a főzésben, konyhaművészetben mindenki egyenlővé válik. A kötet magvát a Herczeg Ferenc által jegyzett Új idők című újság gasztronómiai rovatának receptgyűjteményére alapoztuk, de a hétköznapi háziasszonyokon kívül régi és mai ismert emberek kedvenc családi ételeit is megismerhetjük.Néhányan az ismertebb személyek közül:Lucullus, XIV. Lajos, Kossuth Lajos, Krúdy Gyula, Faludy György, Bächer Iván, Bodrogi Gyula,,Garas Dezső, Gálvölgyi János, Göncz Árpád, Koós János, Megyesi Gusztáv, Novák Ferenc (Tata), Sándor Pál, Szőke András, Váncsa István, stb.